Hevoshistoriani


Kysymyspostauksessa joku oli kysynyt, kuinka monta hevosta minulla on ollut. Ajattelin tehdä asiasta ihan erillisen postauksen ja kertoa hevosista jonkun sanasen. Tässä onkin katselemista, tästä ei nimittäin tule lyhyt!


Ensimmäinen oma hevoseni

MEC ROSE
s. 26.04.1992
k. 30.04.2012

Omana 06.02.2008 - 30.04.2012

Rose oli pieni (säkäkorkeus noin 145cm) lämminveritamma, jonka ostimme 06.02.2008. Olin hoitanut Rosea jo jonkin aikaa ja kun se tuli myyntiin, jollain kummallisella tavalla sain vanhempani taivuteltua omaan hevoseen. Entinen ravuri ei ehkä ole mikään fiksu ostos nuorelle tytölle (olin silloin 11 vuotias), mutta saatiin alkuun apua ja olin harrastanut hevosia ihan pienestä asti, joten täysin kokematon en ollut. Rosen kanssa opin vastuuta ja tämän hevosen ansiosta olen juuri tällainen kuin olen. 

Tehtiin kaikkea hauskaa, laukattiin hurjana maastossa, käytiin uimassa, käytiin leirillä, hypättiin, mentiin koulua, valmentauduttiin ja kisattiin... Rose oli ihana ja sen kanssa uskalsin tehdä mitä vain. Neljä vuotta ehdittiin kulkea yhteistä matkaa, muistan aina sen kevään. Rosella oli jo ostaessa pölyallergia, joka paheni vuosien mittaan puhkuriksi. Lopulta oli pakko antaa sen mennä. 

Tästä hevosesta luopuminen oli kyllä rankkaa, muistan sen päivän aina. En pystynyt hyvästelemään tammaa, nyt jälkeenpäin harmittaa. Olisi pitänyt käydä kiittämässä sitä yhteisistä vuosista. Katsoin ikkunasta, kun isäni talutti sen pellon reunaan. Kohta hän käveli riimu ja naru kädessään pois. Kyyneleet valuivat poskia pitkin ja olisin halunnut hautautua peiton alle.  Kun Rose oli haudattu, vein illan hämärissä haudalle kynttilän ja kävin toivottamassa parhaalle ystävälle hyvää matkaa. Jollain tavalla en ole vieläkään toipunut tuosta päivästä (kyyneleet valuvat nytkin, kun tätä kirjoitan). Nyt Rose on laukannut usean vuoden sateenkaarisillalla ja aina kun katson tähtiä, mietin, että siellä se jossain on...


TÄHTI-SERAFINA
s. 12.06.2002

Omana 28.05.2009 - 28.04.2010

Seran ostimme, kun muutimme Ilomantsiin vuonna 2009. Tammalla oli varsa alla (Sandra siis, mutta siitä lisää myöhemmin) ja ostimme kummatkin omaksi. Meillä ei varsinaisesti ollut Seralle mitään käyttöä, sillä oli nivelrikkoa jaloissa eikä tammasta ollut aktiiviseen ratsastuskäyttöön. Vajaan vuoden tamma kuitenkin asusteli meillä ja myimme sen keväällä 2010 siitoskäyttöön. Sera onkin tehnyt usean varsan Sandran (ensimmäinen varsa) jälkeen. 

EURYTHMIC
(kuva)
s. 07.06.1999

Omana 31.12.2009 - 06.05.2010

Eurosta mulla ei ole tässä koneella kuvia, sen takia tuo linkki sukupostiin. Ostimme tosiaan tämän shetlanninponin meille, ajatuksella, että ajaisin poniravikortin. Minun ja Euron taival ei kuitenkaan ollut pitkä, ponin kanssa tuli jonkunlaisia hankaluuksia, joiden seurauksena päätimme palauttaa sen. Poni oli kuitenkin perusluonteeltaan kiva.


BRAGE LOUISE
s. 31.05.1996
k. 22.12.2011

Omana 08.06.2010 - 22.12.2011

Mörkön saattavat blogin vanhimmat lukijat muistaa. Ostimme ruunan mulle harrastehevoseksi ja sitä se todella oli. Mörkö oli ratsukoulutettu meille tullessaan, tai siis osasi askellajit (ja muistaakseni vähän väistöjä) ja sillä oli hypätty hieman. Ruuna oli myös ajo-opetettu, joten aika paljon käytiin ajolenkeilläkin.

Meillä meni alkuun tosi hyvin, mutta talvella 2010-2011 Mörkö alkoi temppuilla ratsastaessa. Siltä poistettiin sudenhampaat ja mitään muuta vikaa ei keksitty eikä löydetty. Pikkuhiljaa keräsimme luottamusta ja tavallaan koulutimme ruunan uudelleen Riinan kanssa. Kesällä 2011 päästiin käymään muutamat estekilpailut ja valmennukset. Käytiin muutama ristikko luokka, 50-60cm luokka sekä ainakin yksi 70cm luokka. Mörkö ei juuri esteitä tuijotellut ja sen kanssa oli todella huoletonta harrastaa. 

Joulukuussa 2011 Mörkö muuttui. Aluksi se hyökkäsi Rosen kimppuun tarhassa ja lopuksi myös minä sain kokea, miltä tuntuu kun hevonen tulee kirjaimellisesti päälle kuin hullu. Onneksi mitään vakavempaa ei sattunut. Eläinlääkärin kanssa juteltuani päätimme yhteistuumin antaa Mörkön laukata sateenkaarisillalle. Se oli vaarallinen, itselleen, kavereilleen ja niille ketkä sitä käsittelivät. Syyksi epäiltiin aivokasvainta, mutta Mörköä ei koskaan avattu. Tätäkin hevosta on kyllä suunnaton ikävä edelleen. 


NEW ADVENTURE
s. 27.06.2000

Ylläpidossa 13.01.2012 - kesäkuu 2012

Anni tuli meille ylläpitoon ja Rosen tarhakaveriksi tammikuussa 2012, jonkin aikaa Mörkön lopetuksen jälkeen. Anni oli kaverini hevonen (on muuten edelleen) ja jostain vain lähti puheeksi, että tamma etsii uutta ylläpitokotia. Meillä oli tallissa tilaa ja toivoin hevosta, jolla voisin ratsastaa joten palikat oli kasassa. Annin kanssa treenailtiin vaan kotona, tämän hevosen kanssa oli kyllä mukava tehdä töitä. Kesäkuun 2012 lopulla Sandra lähti ratsutukseen ja samana päivänä Anni lähti uuteen kotiin.


GEGA
s. 16.02.2007

Omana 19.10.2012 - 21.08.2014

Syksyllä 2012 alkoi tuntua, että haluan päästä kilpailemaan ja valmentautumaan. Minulla oli silloin Sandra ja se oli 3-vuotias. Meillä ei ollut mahdollisuutta pitää kahta oma hevosta tallipaikalla, joten piti tehdä raskas päätös ja laittaa Sandra myyntiin. Käytiin Joensuussa välittäjällä kokeilemassa hevosia ja sieltä löytyi tämä läsipää. Gega oli silloin viisi, sillä oli kisattu esteitä jonkin verran Virossa ja se oli sileälläkin ihan osaava. 

Vaihdoimme Sandran Gegaan ja ajattelin, että vihdoin pääsen ratsastamaan. Haaveet kuitenkin musertuivat, Gegalta murtui toisesta takajalasta kinner. Tamma jäi meille sitten oloneuvokseksi ja kuntoutettiin sitä hiljalleen. Lopetuskin oli lähellä, mutta onneksi siihen ei tarvinnut mennä. Kesällä 2014 ajattelin etsiskellä tammalle uutta kotia, aluksi ihan vaan ylläpidon kautta. Gega löysikin maailman parhaimman kodin, jossa se on nytkin. Se oli siellä pari kuukautta ylläpidossa, kunnes tehtiin kaupat. 

Olen muuten käynyt katsomassa Gegaa tänäkin kesänä, käytiin maastoilemassa. Tamma voi todella hyvin ja nyt ei enää liikkeessäkään tunnu toispuoleisuutta. Olen niin onnellinen, että tammalle löytyi hyvä koti, jossa sitä rakastetaan. 


KUMLABY VAKANT
s. 25.05.2009

Ylläpidossa 01.12.2012 - 29.01.2013

Shetlanninponiruuna Pate tuli meille ylläpitoon Gegan seuralaiseksi, kun tamma muutti kotiin. Paten kanssa ei ollut pitkä taival, koska se etsi samaan aikaan uutta kotia. Emme kuitenkaan löytänyt muutakaan kaveria, joten Pate asusteli meillä noin pari kuukautta. Ponin kanssa ajettiin kärreillä, juoksuttelin sitä ja Gegan kanssa ne liikkuivat tarhassa tosi paljon. Pate oli kyllä tosi ihana poni, sen kanssa oli mukava touhuta, vaikka kauaa se ei tosiaan meillä ollut.


BAR EMILIE
s. 26.05.2008
k. 01.08.2014

Ylläpidossa 31.01.2013 - 03.08.2013 
Omana 03.08.2013 - 01.08.2014

Nyt päästään meidän kolmanteen lämminveriseen, josta kuoriutui oikea helmi. Koska Pate lähti uuteen kotiin, Gega tarvitsi kaverin. Löysin tästä tammasta ilmoituksen facebookista ja otin omistajaan yhteyttä. Kirppu oli nimensä mukaisesti pieni, säkäkorkeutta noin 140cm. Siitä ei ollut kokonsa puolesta ravihevoseksi, joten omistajat halusivat luopua siitä. Alkuun tamma oli ylläpidossa, mutta kirjoitimme siitä kuitenkin kaupat ja tamma jäi meille pysyvästi.

Kirpulla oli ratsastettu ennen meille tuloa ilmeisesti pari kertaa, joten käytännössä se piti kouluttaa alusta asti. Alkuun tamma oli tosi arka, se ei oikein luottanut kehenkään. Selkäännousu ja pohkeiden anto olivat pitkään meidän ongelmakohtia, mutta kun saatiin luottamusta, alkoivat ongelmat helpottaa.

Kirpun kanssa edettiin yllättävän nopeasti, siihen nähden, että pystyin opiskelujen takia kouluttamaan sitä vain viikonloppuisin. Se oli myös kiva ajaa, joten tehtiin jonkin verran treeniä myös kärrien kanssa. Tästä tammasta olisi voinut tulla vaikka mitä, mutta kevät ja alkukesä 2014 tapeltiin mahavaivojen kanssa. Luulimme, että Kirpulle puhkesi mahahaava tai mahassa olisi hiekkaa, mutta kävimme Laukaalla tutkimuksissa eikä mitään varsinaista syytä löytynyt.

Heinäkuun 2014 lopulla sattui tapaturma kärrien kanssa, Kirppu säikähti jotain ja riistäytyi käsistä. Minulla ei olisi ollut mitään mahdollisuutta saada pidettyä sitä käsissä, vaikka nyt jälkikäteen harmittaa, että edes lähdin ajamaan silloin. Tipahdin tosiaan kärreiltä ja Kirppu juoksi pihatietä myöten tallille. Johonkin se oli onnistunut takajalkansa telomaan, siellä oli ihan järkyttävä haava. Soitin päivystävälle, joka ajoi Joensuusta hoitamaan hevosta joskus kymmenen jälkeen illalla. Haavaa tikattiin puoli yötä ja saatiin vahvat lääkekuurit.

Takapolvesta oli tosiaan nivelet näkyvissä, joten niveltulehduksen vaara oli tosi suuri. Kirppu oli erittäin kipeä, olisi ollut hevoselle parempi päästää se silloin heti pois. Kirppu oli meillä reilun vuorokauden vielä tuon tapaturman jälkeen, mutta se alkoi näyttää niin kipeältä ja tuskaiselta, että oli parempi päästää se kärsimyksistään.

Kun tamma talutettiin karsinasta lopetettavaksi, se pomppi kolmella jalalla tallin taakse. Ilmeisesti niveltulehdus oli iskenyt, niinkuin epäiltiin silloin päivystävän kanssa. Nyt Kirpppu laukkaa vihreillä niityillä Rosen ja Mörkön kanssa.


SERAN SANDRA
s. 25.05.2009

Omana 29.05.2009 - 19.10.2012
Ylläpidossa 15.03.2014 - 21.06.2014
Omana 21.06.2014 

Tähän väliin ajattelin laittaa Sandran. Ostimme puten tosiaan varsana, samaan aikaan sen emän kanssa. Oli mukava touhuta hevosen kanssa ihan pienestä pitäen ja olla opettamassa sitä. Sandra opetettiin ajolle sekä minä opetin sen ratsastajaan sekä käynnin ja ravin selästä. Laitettiin tamma sitten heinäkuuksi 2012 ratsutukseen Kiteelle, jossa se oppi mm. laukat. Ratsutuksesta Sandra palautui vielä minulle, mutta lokakuussa 2012 vaihdoimme sen Gegaan. 

Kun loppujen lopuksi huomasin Hippoksesta omistajan vaihtuneen, päätin laittaa tälle viestiä ja kysyä mitä tälle rakkaalle suomenhevoselle kuuluu. No, tämä omistaja sitten tarjosi Sandraa meille ylläpitoon ja meillä oli mahdollisuus se ottaa. Aluksi tamman piti olla meillä vain muutama kuukausi ja muuttaa sen jälkeen takaisin omistajalleen, mutta kuinkas kävikään. Kesäkuussa 2014 kirjoitimme Sandrasta kauppakirjat jo toistamiseen. 

Kolmeen vuoteen on mahtunut paljon ja oon todella onnellinen, että sain Sandran takaisin. Kävimme muutamat kisat ja harrastelimme hyvillä mielin kotosalla. Kesällä 2015 Sandra astutettiin, pitkäaikainen haave toteutui ja äitienpäivänä 2016 syntyi tähtipäinen orivarsa. 

Meillä meni tosi hyvin Sandran kanssa, mutta talvella 2016-2017 painittiin hengitystieongelmien kanssa. Monen monta lääkekuuria ja useampi klinikkareissu tuli tehtyä. Pelkäsin, että Sandra on pakko lopettaa. En kuitenkaan halunnut tehdä mitään hätiköityä päätöstä ja näin jälkeenpäin ajatellen onneksi en. 

Sandra tuskin kestää enää aktiivista käyttöä ja sattumalta kaverini etsi hevoselleen seuraa. Heinäkuussa 2017 Sandra muutti meiltä pihattoon, noin tunnin ajomatkan päähän. Nyt se nauttii elostaan siellä eestinhevonen kaverina. Putte on tosiaan ylläpidossa, myydä en sitä halua. HELWETKA-A
s. 26.03.2005

Ylläpidossa 01.08.2014 - kevät 2015

Meillä oli tallissa vain Kirppu ja Sandra, joten kun Kirppu lopetettiin olisi Sandra jäänyt yksin. En halunnut rahdata sitä Kiteelle, koska tamma ei nauti isoista talleista ja hälinästä ympärillään. Hali löytyi nopealla aikataululla ja haimme sen kotiin. En oikein tiedä mitä kertoisin meidän yhteisestä taipaleesta. Ratsastelin Halilla jonkin verran, se oli aika kuuma ja herkkä ratsastettava, ei todellakaan mikään helppo hevonen. Keväällä 2015 (en muista tarkalleen kuukautta, ehkä huhtikuu) Hali muutti uuteen kotiin.


MERIETTA
s. 17.04.2013

Omana 13.03.2015 - 26.08.2017

Etan ostin pelkän ilmoituksen ja muutaman kuvan perusteella Virosta. Muutamaa viikkoa myöhemmin tamma tuotiin meille kotipihaan. Ajattelin aina, miten hullua on ostaa hevonen näkemättä, mutta mihinkäs itse sorruin...

Poni oli tullessaan kaksi vuotias, se oli elellyt pihatossa, mutta perushoitotoimenpiteet onnistuivat. Tämä ei kyllä todentotta ollut mikään hutiostos, Etta oli juuri sellainen kuin luvattiinkin enkä koskaan katunut sen ostoa. Opetettiin ponia pikkuhiljaa uusiin juttuihin ja meiltä lähtiessään se osasi selästä kaikki askellajit sekä oli myös ajo-opetettu.

Olen nyt viestitellyt uuden omistajan kanssa ja he tykkäävät ponista tosi paljon, aivan kuten arvelinkin. Tuntui kyllä pahalta luopua siitä, mutta välillä on pakko ajatella järjellä.


MOENCHSHOF'S HIGH SPEED
s. 14.06.2005

Ylläpidossa 01.08.2015 - 19.10.2015
Omana 19.10.2015

Hessu oli menossa lopetettavaksi, kun sain idean kysellä sitä ylläpitoon. Tunsin silloisen omistajan, joten onneksi ei ihan ventovieraalta tarvinnut kysyä. Niinhän siinä sitten kävi, että Hessu muutti meille tammojen kaveriksi ja loppujen lopuksi ostimme sen omaksi.

Hessun kanssa harrastellaan ihan vaan kotona, sillä on etujaloissa nivelrikkoa, joten ruuna ei kestä mitään rankempaa käyttöä. Pääosin se pitää seuraa Touholle, Hessu on tarpeeksi lapsellinen, että jaksaa leikkiä tuon varsan kanssa. :-D


PUTKOLAN TOUHO
s. 08.05.2016

Omana 08.05.2016

Touho on tosiaan minun ihan ensimmäinen virallinen kasvatti. Sandranhan ostimme muutaman päivän ikäisenä, joten papereissa on setäni nimi kasvattajan kohdalla. Touho on ollut pitkäaikainen haave ja siitä on kuoriutunut todella hieno ja kiva lapsihevonen. Orilla on vielä elämä edessään, nyt ollaan koulutuksen suhteen edetty aika hitaasti. Muutaman kerran on valjaat olleet päällä, talven aikana olisi haaveissa päästä ajamaan, jos vaan kaikki menee suunnitelmien mukaisesti.


PAXTER
s. 03.04.2012

Omana 29.07.2017

Paxterin ja minun tarinan tiedättekin nyt niin tuoreeltaan, etten kehtaa tästä mitään kummempaa sepustella. Ruuna muutti meille siis 19.07.2017, mutta kaupat tehtiin vähän myöhemmin. Meillä on lähtenyt sujumaan tosi hyvin, toivottavasti sama meininki jatkuu ja päästään jossain vaiheessa kilpailemaan! :-)


Tässä oli tosiaan minun hevoshistoriani. Hevosia on ollut aika paljon, mutta jokainen on ollut mulle yhtä tärkeä ja rakas. Toivottavasti jaksoitte lukea tänne asti, tätä ei oikein lyhyemmin olisi voinut kirjoittaa. 

Kommentit

 1. Ihana heppahistoria sulla ollut! Ite oon joskus harrastanut ratsastusta, mutta enää en oikein ole ratsastustunneilla käynyt, mutta ihana harrastus se kyllä on. :3

  https://jabuvaan.blogspot.fi/

  VastaaPoista
 2. Voi, rose ja mörkö..... olen seuraillut blogiasi siitä saakka kun sinulla oli nuo lämppärit!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne oli ihan huippuja <3 tän postauksen myötä mulle tuli taas kamala ikävä niitä, kun tuli ajateltua noita aikoja :/

   Mukava kun oot seurannut blogia näinkin kauan! :)

   Poista
 3. Onpas tosiaan aika mennyt nopeasti :D
  En oo varmaan jaksanut seurata yhtäkään blogia näin pitkään, mutta sun postauksia on aina kiva lukea!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosi mukava kun joku jaksaa lukea! :)

   Poista

Lähetä kommentti